Blahodárné účinky vířivek

29.02.2016 09:49

Blahodárné účinky vířivek

Vroce 1956 sestrojil Roy Jacuzzi k léčbě jednoho ze svých dětí trpícím svalovým onemocněním hydromasážní agregát, který považujeme za předchůdce hydromasážních van. Tento agregát se vkládal do koupele a jeho masáž probíhala nasměrováním na jednotlivé tělesné partie. Agregát si tak brzy našel cestu do zdravotních a rehabilitačních center a jeho účinky se osvědčily natolik, že možnost domácího využití moderních hydromasážních systémů byla otázkou času. První vířivka tak byla sestrojena v roce 1968 a první vířivý hydromasážní minibazén s ohřevem vody a filtračním okruhem spatřil světlo světa o 2 roky později.

 

Díky technickému vybavení vířivek a jejich propracovanosti, které prošly více jak čtyřicetiletým vývojem, takže dnes si můžete dopřát účinky hydromasáže, aromaterapie a chemoterapie na velmi vysoké úrovni. Současné moderní technologie nám umožňují užít si minerální vody a horkou vodu i jinak než u přírodních pramenů. Vodu si můžete napustit do svého vířivého bazénu, přidat kapku vonného oleje a zapnout zvolený program. Relaxace, masáž, odpočinek... to vše v teple vašeho domu nebo na zahrádce pod letním sluncem nebo také ve vířivce obklopené sněhem, kde se budete cítit v horké vodě jako v ráji.

Vířivky využívají vodu s vířivými proudy zhruba o teplotě těla. Často je koupel ovinována s aromaterapií a relaxační hudbou. To vše snižuje neblahé účinky stresu a vede ke zvyšování duševní pohody. V neposlední řadě zvyšuje koupel ve vířivce produkci endorfinu (hormonu štěstí), který tlumí bolest. Koupel ve vířivce tedy působí jako dobíječ baterií.

Hydromasáž má pozitivní účinky na krevní oběh, zmírňuje napětí svalů, odstraňuje stres a pocit únavy i vyčerpanosti a uvolňuje celé tělo. Vířivá koupel tedy nejenže hýčká Vaše tělo, ale uvolňuje také mysl.

O uvolnění ve vířivkách se starají dva základní typy trysek– vodní a vzduchové. Vodní trysky vytváří 3 typy vodního proudu – přímý, rotační nebo pulzační, které mají účinek především na uvolnění svalů a kloubů. Vzduchové trysky zase vytvářejí vzduchové bublinky, které svým prouděním přinášejí povrchovou masáž a tím Vám dopřávají uvolňující vibrace do celého těla. Při hydromasáži si zároveň můžete nastavit různou intenzitu od jemné masáže až po bodovou akupresurní masáž.

Doplňky vířivek

Moderní vířivky disponují zařízením nejen pro hydromasáž, ale také pro doplňkové terapie, a jsou již naprosto běžně vybavovány barevnými podvodními reflektory pro chemoterapii, či komponenty pro aromaterapii. Využívání těchto léčebných metod pochází od velkých světových kultur z naší minulosti.  Abychom obnovili rovnováhu, kterou v našem životě plném stresu často ztrácíme, snažíme vrátit v dnešní přetechnizované době co nejčastěji vracet k přírodním a staletími osvědčeným metodám a postupům.

Aromaterapie

Tato metoda využívá vonnou aktivní látku, která po vdechnutí putuje přes čichový nerv do čichového centra mozku a ovlivňuje autonomní nervový systém. Díky aromaterapii si můžete ovlivnit krevní tlak, můžete navodit pocit osvěžení nebo se zahřát, zmírnit bolesti hlavy, uklidnit a povzbudit mysl, apod. Hydromasáž je s aromaterapií častou kombinací k docílení celkového klidu a pohody, neboť velice příznivě ovlivňuje organismus. Aromaterapie je využívaným způsobem pro léčbu různých bolestivých stavů svalů a kloubů, či pro zmírnění příčin zdravotních problémů a nemocí. Je preferována i v psychoterapii pro snižování napětí, odstraňování stresu, vyvolání emocionální pohody, zvýšení životní energie a vitality. Aromaterapie vykazuje účinky také při léčbě psychosomatických onemocnění.

Chromoterapie

Barvy ovlivňují náladu a rozpoložení člověka, z této pravdy vychází metoda chromoterapie. Ta využívá pro posílení organismu a zklidnění těla i mysli barevná světla. Pro umístění chromoterapie jsou ve vířivce nainstalované barevné podvodní reflektory. Základem jsou 4 barvy – červená, modrá, žlutá a zelená.

  • červená barva - osvěží a rozproudí krev a urychlí látkovou výměnu
  • modrá barva - slouží ke zklidnění a zvýšení koncentrace
  • žlutá barva - zastupuje slunce – přináší světlo, energii, teplo a pozitivní naladění
  •  zelená barva - souvisí s přírodou a duševním klidem

Funkce blower -  Blower je specificky upravená sada trysek, která uvolňuje do vody jemný a příjemný proud vzduchu, který pomáhá lépe šířit vonné esence. Zároveň okysličuje vodního proudu, který revitalizuje pokožku.

Při hydromasáži bychom měli dodržovat také několik základních pravidel:

  • Ideální teplota vody ve vířivce je teplota lidského těla, tedy do 37°C. Pro povzbuzující a revitalizující účinek hydromasáže doporučujeme nastavit teplotu vody ve vířivce 1-2°C pod tělesnou teplotu. Relaxačních účinků vířivek si díky této teplotě mohou užívat i těhotné ženy.
  • Čím více snížíte teplotu, tím více stoupne účinek relaxační hydromasáže. To nám zajistí příjemnější usínání a klidnější spánek.
  • Doba koupání je individuální, je však důležité přihlížet také k aktuálnímu zdravotnímu stavu. Již při 15-ti minutové intenzivní hydromasáži se totiž obsah kyslíku ve Vaší krvi se zvýší o zhruba 10%.
  • Při delším pobytu totiž může dojít k většímu uvolnění svalů. Takže pokud trávíte ve vířivce delší dobu, dejte pozor při vylézání.
  • Po ukončení koupele si poležte mimo vířivku cca 10 minut v klidu pro doznění blahodárných účinků hydromasáže.
  • Jídlo doporučujeme konzumovat nejpozději dvě hodiny před koupelí.

Vířivky Vám dovedou poskytnout skutečně mnoho způsobů relaxace. Pokud jste se pro koupi svého osobního relaxačního centra právě v podobě vířivky již rozhodli, pak máte jistotu, že přínosy, které Vám toto jedinečné kouzlo relaxace poskytuje, budete rádi využívat každý den.

Pokud máte fyzicky namáhavou práci, sedíte celý den u počítače, bolí vás záda, klouby, máte bolesti hlavy, je pro Vás vířivka skvělým místem pro nápravu. Všechny tyto problémy dokážou účinky hydromasáže zmírnit, nebo dokonce úplně odstranit a vrátit tak vašemu tělu i mysli opětovnou vitalitu.

Jak se chová tělo ve vířivce?

  • Po 5 minutách se snižuje krevní tlak a začíná se zpomalovat srdeční tep.
  • Po 8 minutách se zlepšuje cirkulace krve, pociťujeme zahřívání rukou a nohou.
  • Po 12 minutách se začínají uvolňovat a relaxovat svaly, odplavuje se mléčná kyselina a toxiny.
  • Po 15 minutách dosahuje tělo rovnováhy a ustupují bolesti hlavy i další bolesti.

Pozitivní účinky vířivek – podrobný popis

Bolest

Účinek vířivek společně s horkou vodou přináší možnost dokonalé relaxace namoženým a napjatým svalům. Zároveň stimuluje tvorbu endorfinů (hormonů štěstí), které tlumí bolest. Po ponoření do vířivky je váha těla díky vodě podstatně redukována, což působí relaxačně na vaše klouby a svaly.

Stres

Koupel ve vířivce napomáhá uvolnění svalového napětí a zbavuje pocitu starostí a stresu. Teplá voda má tendenci mírnit rychlost tělesných procesů a zpomalovat aktivitu vnitřních orgánů. Vířivka stimuluje citlivost receptorů na kůži a zlepšuje její prokrvení.

Nespavost

Ve vířivce se zvýší tělesná teplota, a po jejím opuštění opět poklesne, což pomůže k rychlejšímu usnutí a hlubšímu odpočinku. Teplá bublající voda vám tedy umožní lepší usínání a hlubší a kvalitnější spánek, než který obvykle máte.

Očista

Během relaxace se otvírají póry pokožky, které se díky proudění teplé vody dokonale čistí. Z těla odcházejí toxiny a získává opět ztracenou vitalitu. Vířivé proudy působí i na lepší cirkulaci krve.

Celulitida a snížení váhy

Teplá voda a masážní trysky přispívají k vypínání kůže a účinně redukují známky celulitidy, způsobuje lepší cirkulaci krve a rychlejší odbourávání podkožního tuku. Vířivky tedy přispívají i ke snížení váhy.

Kardiovaskulární soustava

Relaxace v hydromasážním bazénu je vhodná pro lidi trpící kardiovaskulárními problémy nebo pro pacienty po operacích srdce. Vířivky jsou totiž velmi jemné a nezpůsobují srdci takové zatížení.

Artritida

Vyšší teplota vody ve vířivce pomáhá odstranit ztuhlost a otoky způsobené artritidou a stimuluje krevní oběh. V těchto případech se doporučuje počkat, až cítíte, že vaše svaly jsou uvolněné, následně provést několik pomalejších cviků a opět se ponořit do vířivky, kde proces relaxace dokončíte. Možnosti této rehabilitace proberte se svým lékařem.

 

—————

Zpět